Навигација
Назад

Информација о захтевима за доделу средстава из Буџетског фонда за лечење у 2019. години

Информација о захтевима за доделу средстава из Буџетског фонда за лечење у 2019. години

Из Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији у 2019. години одoбрена су средства за лечење 48 пацијената у иностранству - иностраним здравственим установама (2 захтева су одобрена у 2018.години, а плаћање је извршено у 2019.години).

У 2019.години донете су 141 одлуке о додели средства из Буџетског фонда којим се одобравају средства за слање узорaка за лабораторијско испитивање, у иностраним лабораторијама.

Из Буџетског фонда је одобрен и реализован долазак иностраних експерaта и то:

  • 2 лекара из Немачке који су долазили на Клинику за неурохирургију ради ангажовања на лечењу 3 пацијента,
  • у Универзитетску дечју клинику су долазили 2 лекара из Русије у вези лечења пацијента који се налазио у коми, као и један лекар из „КБЦ „Загреб ради извођења хируршке интервенције. Такође, Универзитетска дечја клиника је ангажовала и ортопеда из Русије, др Попкова, који је у 2019.години боравио 3 пута, и извео оперативно лечење код 14 болесника са сложеном ортопедском патологијом.

Најчешћа обољења због којих су одобравана средства из Буџетског фонда у иностраним центрима укључивала су:

  • неуролошке болести (укупно 19 пацијената) - 14 пацијента са церебралном парализом су упућена у клинику „Аcibadem“ у Турску, ради интервенције селективне дорзалне ризотомије (од којих су 2 пацијента били на ортопедској интервенцији и интервенцији селективне дорзалне ризотомије). У пратњи ових пацијента одлазио је родитељ, а често и лекар из Клинике за неурохирургију КЦ Србије; Одобрена су средства за дете оболелело од ретке болести “moya-moya“ ради наставка лечења (3 интервенције) у клиници „Childrens Hospital Zurich“ у Швајцарској; Одобрена средства и на име контролног прегледа у истој клиници, за дете оболело од ретке болести “moya-moya“; Oдобрена средства за лечење детета (које је било у коми) у клиници у Москви, као и за специјални транспорт овог детета. За ово дете су првенствено ангажована и 2 инострана експерта која су долазила у Тиршову. Дете је у Русији преминуло; одобрена су и средства за једну интервенцију дубоке мождане стимулације у клиници у Немачкој. Један пацијент је упућен у клинику у Москву, ради контролног прегледа, који је бесплатан, плаћени су трошкови превоза и смештаја.
  • онколошка и хематоонколошка обољења – за 14 пацијената додељена су средства, и то:

за лечење 2 адултна пацијента оболела од леукемије, (један је био на лечењу у болници у Тел Авив, у Израел ,на жалост, пацијент је преминуо), други се лечио у клиници „Acibadem“, за лечења 3 детета оболела од неуробластома у клиници „Instituto Giannina Gaslini“, Ђенова, за лечења 2 пацијенткиње оболеле од хематоонколошког обољења, у клиници „Malteres“, Flensburg, за дете оболело од онколошке болести (yolk sac tumor, lokalni recidiv bolesti) у клиници у Дизелдорфу, за дете оболело од леукемије ради лечење у клиници у Италији, за лечење детета оболелог од саркома ради лечења у клиници у Франкфурту, за лечење пацијента са карциномом јетре, у клиници „KOC Universitesi Hastanesi“ Турска ( пацијент је преминуо), Одобрена су средства за лечење детета са дијагнозом тумора можданог стабла, у клиници у Барселони. Превоз је обављен специјалним авионским транспортом због здравственог стања овог пацијента;

одобрена су средства за протонско зрачење адултног пацијента у клиници у Прагу као и девојчице са дијагносом тумора на мозгу у клиници у Швајцарској.

Kардиохируршке интервенције – за 2 пацијента су одобрена средства из Буџетског фонда, оба пацијента су упућена у клинику „The Harley Street Clinic“ у Лондон. Једна пацијенткиња је по повратку у Србију преминула и у међувремену је клиника затражила да се средства уплате по коначној фактури која је вишеструко већа од процене трошкова.

Oдобрена средства ради трансплантације ткива/органа односно контролних прегледа код 5 адултних пацијената. Један адултни пацијент је упућен на
ретрансплантацију јетре у клинику у Удине, у Италију. Превоз је обављен специјалним авионским транспортом због здравственог стања овог пацијента; за другог адултног пацијента су одобрена средства за трансплантацију јетре у клиници „Аcibadem“; одобрена су и средства за контролни преглед и додатну интервенцију адултног пацијента коме је урађена трансплантирана јетра и бубрег, у клиници „Acibadem“ у Истанбулу. Пацијенткињи којој је ретрансплантирана јетра додељена су средства за додатне интервенције у „АКХ“ клиници. Пацијенткиња која је претходно трансплантирана у клиници „Аcibadem“, упућена је ради контролног прегледа у исту клинику; за једног пацијента одобрена су сресдтва за контролни преглед као припрема за трансплантацију, за пацијекткињу којој је урађена алогена трансплантација стем ћелија одобрен је одлазак на контролни прегле у клинику „UMC“ у Холандију.

Одобрена су средства и за:

  • ортопедску интервенцију: пацијент дечјег узраста је упућен на ортопедску интервенцију у клинику „Amphia“ Бреда Холандија;
  • хируршке операције (гастро): једног детета у Лондону и другог детета у клиници у Хановеру, Немачка;
  • лечење 2 пацијента са обољењима очију у клиници ST Augustinus у Белгији.